De internationale bijval voor het literaire werk en de bijdragen van L. Ron Hubbard is tot uitdrukking gebracht in de vele proclamaties, erkenningen en prijzen die hem werden toegekend.

Auteur
PRIJZEN & ERKENNINGEN

Guinness World Records


Guinness World Records
Meeste luisterboeken gepubliceerd van één auteur
Guinness World Record
Meest vertaalde auteur ter wereld. Guinness World Record
Meeste luisterboeken gepubliceerd van één auteur

Naast zijn werk als de Grondlegger van Dianetics en Scientology staat L. Ron Hubbard bekend als een van ’s werelds meest gelezen auteurs van populaire fictie, met internationale verkoopaantallen van zo’n vijftig miljoen boeken van een oeuvre dat vijftig jaar beslaat.

Daarom, en als getuigenis van de grootte van zijn literaire oeuvre en nalatenschap, zijn er zijn vier wereldrecords in het Guinness Book of World Records: meest gepubliceerde auteur, meest vertaalde auteur, de auteur met de meeste luisterboeken en het meest vertaalde niet-religieuze werk. 

Saturn Award – Academy of Science Fiction

Ter erkenning van de bestseller & meesterwerk De Slag om de Aarde van L. Ron Hubbard.

En zelfs binnen één genre – sciencefiction – is het stempel dat L. Ron Hubbard drukte onuitwisbaar en onmiskenbaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar zijn De Slag om de Aarde: Een Saga uit het Jaar 3000. Het werd door sciencefiction legende A.E. van Vogt beschreven als een meesterwerk. Het 428.750 woorden tellende epos werd niet alleen een sensationele internationale bestseller, maar kreeg ook verschillende internationale literaire onderscheidingen toegekend. Naast het winnen van zowel de Academy of Science Fiction’s Saturn Award en een speciale Gutenberg Award voor een uitzonderlijke bijdrage aan het genre, heeft het werk de Italiaanse Tetradramma D’Oro Award gewonnen als waardering voor de inherente vredesboodschap van het verhaal. Sindsdien is het in vele talen en in vele landen uitgegeven en is het een standaardwerk in verschillende opleidingen en scholen.

Cosmos 2000 Award – voor Franstalige lezers

Een prijs toegekend aan L. Ron Hubbard voor zijn tiendelige sciencefictionroman Mission Earth, door lezers uit Frankrijk, België en Zwitserland.

En hoewel De Slag om de Aarde dhr. Hubbard’s terugkeer naar fictie markeerde na een afwezigheid van dertig jaar, wordt zijn tiendelige Mission Earth met 1,2 miljoen woorden terecht beschouwd als zijn meesterwerk. Het is een bijtende satire die weleens werd vergeleken met het werk van Jonathan Swift; in de uitgeverswereld is het echter een fenomeen omdat er op een bepaald moment zeven boekdelen in de bestsellerlijsten stonden. Het verhaal maakte enorm veel indruk en Mission Earth kreeg dan ook een groot aantal literaire prijzen. Het ontving onder andere de begeerde Franse Cosmos 2000 Award en de Italiaanse Nova Science Fiction Award. (Dhr. Hubbard was trouwens de eerste niet-Italiaan die de Nova won.)

Daarnaast is er alles wat dhr. Hubbard teruggaf als een onvermoeibare lobbyist voor nieuwe schrijvers, van zijn educatieve artikelen voor beginnende schrijvers tot zijn Writers of the Future Wedstrijd, dat nu wordt erkend als het meest prestigieuze forum voor nieuw talent op het terrein van speculatieve fictie.

La Cravate d’Or avec Rosette – Fédération Nationale de la Culture Française

Voor L. Ron Hubbard voor zijn uitmuntende prestaties op het gebied van de kunst, wetenschap en literatuur.

En als je de vijftigjarige carrière van L. Ron Hubbard in ogenschouw neemt – van de bloeitijd van de pulpboeken tot zijn monumentale terugkeer naar fictie in de jaren 1980 – is het geen wonder dat de Fédération Nationale de la Culture Française [Nationale Federatie van de Franse Cultuur] hem de Cravate d’Or avec Rosette overhandigde voor uitzonderlijke bijdragen op het terrein van de kunst, wetenschap en literatuur. Niet minder belangrijk is zijn Laurier d’Or van het Comité Prestige d’Europe, als erkenning voor zijn literaire bijdragen en bevordering van de Franse cultuur.

Writer of the Century Award – Mondadori Press

Voor de bijdrage die L. Ron Hubbard’s boeken hebben geleverd aan de mensheid.Daarnaast, en als een van de meest geprezen schrijvers van dit of enig ander tijdperk, ontving L. Ron Hubbard terecht de Writer of the Century Award van Mondadori Press, voor de bijdrage die zijn boeken hebben geleverd aan de mensheid.


VERDERE SELECTIE UIT
PRIJZEN & ERKENNINGEN

Helaas zou het onmogelijk zijn de volledige lijst met L. Ron Hubbard’s prijzen op het gebied van de kunst en literatuur hier te laten zien, aangezien hij in zijn carrière van tientallen jaren duizenden erkenningen heeft gekregen. Niettemin volgt hieronder een kleine selectie van de vele prijzen en lofbetuigingen die hij voor zijn kunst en literatuur ontving: 

Gouden Medaille – Académie des Arts, des Sciences et des Lettres, Parijs, Frankrijk: Toegekend aan L. Ron Hubbard voor zijn gehele literaire oeuvre en prestaties. 

Officiële ErkenningUnited Nations Society of Writers: Als eerbetoon aan L. Ron Hubbard als een grote sciencefictionschrijver van de twintigste eeuw. 

ResolutieCalifornia State Legislative Assembly: Toegekend aan dhr. Hubbard voor zijn werk op het gebied van de kunst en voor zijn aandeel in het creëren van een betere plaats om in te leven voor anderen. 

ResolutieCity of Los Angeles: Als eerbetoon aan L. Ron Hubbard’s prestaties op het terrein van de kunst. 

“Dr. Honoris Causa”Académie Européenne des Arts, Parijs, Frankrijk: Een hoge onderscheiding voor dhr. Hubbard voor zijn blijvende stempel op de huidige cultuur. 

ErkenningItaliaanse Politie van Milaan, Italië: Voor L. Ron Hubbard’s bijdragen aan de kunst. 

Argosy AwardArgosy Magazine: Toegekend aan dhr. Hubbard voor levenslange prestaties op het terrein van fictie. 

Palmas de Oro AwardNationale Associatie van Journalisten, Mexico: Toegekend aan L. Ron Hubbard “als erkenning van voortreffelijkheid op het terrein van de kunst, wetenschap, menselijke communicatie en cultuur”. 

Honorary Doctorate of LiteratureStaatsuniversiteit van Moskou: Toegekend aan dhr. Hubbard door de Faculteit der Journalistiek en Afdeling Russische Buitenlandse Literatuur voor “uitmuntende prestaties op het terrein van de literatuur en filosofie en voor zijn grote humanitaire activiteiten”. 

Ingram Book AwardVoorzitter, Ingram Books, New York: Toegekend aan L. Ron Hubbard als befaamde auteur – met tweeëndertig nationale bestsellers en meer dan 100 miljoen verkochte boeken. 

ErediplomaComité International des Arts, Frankrijk: Ter erkenning van dhr. Hubbard als schrijver en filantroop. 

Honoraire GedenkplaatBrigham Young University Symposium of Science Fiction & Fantasy: Ter ere van L. Ron Hubbard’s onschatbare bijdrage aan de kunsten via de Writers and Illustrators of the Future programma’s.